شهرت زیره به ادبیات و شعر و ضرب المثل راه پیدا کرده و همواره تداعی کنندهی نام کرمان است. زیره، گیاهی خوشبو و مقوی است که در چرخهی دارویی نیز قرار دارد. زیره انواع مختلفی دارد از جمله: زیرهی هفتادم، زیرهی نودم، زیرهی کبکو و مرغوبترین نوع آن سیاه رنگ است و در دامنهی کوههای هزار و دیگر کوههای استان میروید.
زادگاه اولیه ی زیره، کرمان است و نوع مرغوب آن با رنگی سیاه در کوهستان ها و به طور وحشی میروید و بیش از هشتاد درصد محصول مرغوب زیره از کوه جوپار حاصل میشود. زیره ی هفتادم در دامنههای کوه و درههایی که هوای گرمتری دارند، میروید. این زیره هفتاد روز پس از عید نوروز به دست میآید. زیرهی نودم در ارتفاعات بالاتر میروید و نود روز پس از عید نوروز چیده میشود. این نوع زیره درشتتر است و عطر بیشتری دارد. زیرهی کبکو در نزدیکی یخچالها و در ارتفاع بالای سه هزار متر میروید. این زیره بدون عطر و درشتتر از نوع اول است و معمولا خوراک کبکهاست.