باغ و موزه‌ی هرندی

موزه‌ی مردم شناسی(زرتشتیان ایران)
24 می 2018
موزه‌ی مردم شناسی گنجعلی خان(حمام گنجعلی خان)
24 می 2018

باغ و موزه‌ی هرندی

باغ هرندی و ساختمان موجود در آن مربوط به اواخر دوره­ی قاجار است. بانی این باغ مرحوم عدل­السلطان است. این مجموعه از بناهای جالب توجه دوران اخیر است که به مناسبت توقف تاریخی رضاخان در مسیر آخرین سفر تبعیدش، اهمیت تاریخی نیز‌یافته است. این باغ از قسمت‌های مختلف تشکیل شده که عبارت‌اند از:

ساختمان اندرونی، بیرونی، بهارخواب، حمام وآشپزخانه، اتاق‌های مستخدمین، گاوگرد، حوض و آب نما،اصطبل ودرختان میوه.

براثر مرور زمان این باغ دستخوش تغییرات زیادی شده است.

ساختمان موجود در این باغ، اکنون موزه­ی منطقه‌ای استان کرمان است. این مجموعه در چهارراه سمیه (طهماسب آباد)، اول خیابان فردوسی شهر کرمان واقع است.

این موزه از دو بخش کلی دوران پیش از اسلام ودوران اسلامی تشکیل شده است و شامل غرفه‌های متعددی است که عبارتند از:

الف غرفه ­ی شهداد:آثار به نمایش گذاشته شده در این غرفه از کاوش‌های باستان­شناسی مجموعه­ی باستانی شهداد است­و شامل انواع ظرف‌های سفالی، سنگی و فلزی(برنز) مربوط به هزاره‌های سوم و چهارم پیش از میلاد مسیح است.از سایر آثار این نمونه می‌توان به گردن­بندهای بسیار ظریف و ظروف سنگی شبیه به دوات، اشاره کرد.

ب غرفه­ ی جازموریان (قبل از تاریخ): آثار کشف شده از جازموریان شامل انواع سفال‌های خاکستری رنگ بسیار ظریف، با نقوش زیبا و به رنگ مشکی است. آثار این دوره، مربوط به اواخر هزاره­ی سوم و اوایل هزاره­ی دوم پیش از میلاد مسیح است.

ج غرفه­ ی جازموریان (دوره تاریخی): آثار مهم دیگری که از منطقه­ی جازموریان به دست آمده، متعلق به دوره­ی پارتی سلوکی، آمیخته‌ای از فرهنگ‌یونان، آسیای مرکزی، هند و فلات مرکزی ایران و میان رودان (بین النهرین) است. این‌یافته‌ها شامل جام‌های سفالین، بشقاب، کوزه، قمقمه و ریتون‌های منتهی به سر جانورانی چون اسب، قوچ، گاو و نیم تنه­ی انسان است.

د غرفه­ ی  شماره­ی چهار: آثار موجود در این غرفه، اغلب شامل سفال‌های مختلف منقوش و نیز حیوانات کوچک برنزی زیبای‌یافته شده در کاوش‌های جیرفت است. از سایر آثار مهم این بخش می‌توان از ظروف برنزی کشف شده در بزنجان بافت نام برد.

هـ  غرفه­ ی اسلامی: سفال‌های لعاب­دار و اشیای فلزی و شیشه‌ای شامل انواع ظروف و پیه سوز و عطردان و نیز کتیبه‌های سنگی مربوط به قرون مختلف اسلامی، زینت بخش این غرفه است.