موزه‌ی دفاع مقدس

کاروان سراهای کرمان
23 می 2018
تپه‌یحیی
23 می 2018

موزه‌ی دفاع مقدس

این موزه در مرکز شهر و جنب مصلای بزرگ کرمان واقع شده است. هدف از ساخت این موزه، انتقال فرهنگ ایثار، جهاد، شهادت و همچنین اثبات حقانیت ملت مسلمان ایران در جنگ هشت ساله­ی عراق علیه ایران بوده است. این مجموعه که‌یادآور سلحشوری و دلاور مردی هشت هزار شهید استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان و لشکر چهل و‌یک ثارالله کرمان است در مساحت چهار هکتاری و با زیربنای ۲۵۵۰ متر ساخته شده و در سوم خرداد ۱۳۷۷ هم زمان با سالروز آزادسازی خرمشهر افتتاح شد. قسمت‌های مختلف موزه عبارتند از:

الف بوستان شهدا:  این بوستان در محل ورودی موزه قرار دارد. آب نماهای زیبا، درختان سر به فلک کشیده، گلکاری، چمن و تندیس‌هایی از سرداران شهید برگزیده­ی استان، زینت بخش این بوستان است.

ب ورودی موزه: سردر ورودی با سازه­ی بتونی و با نماد هشت سال دفاع مقدس، هشت پایه دارد که ضریحی از پوکه، نبرد عاشورایی ملت مسلمان ایران را تداعی می‌کند. در قسمت‌های مختلف موزه سعی شده که از فلز مس که فلز اول استان کرمان است، استفاده شود.

ج تالار عبرت: در این تالار، دفاع مقدس مردم ایران در طول جنگ تحمیلی باجنگ‌های دویست ساله­ی قبل از انقلاب مقایسه شده و ناکامی‌های آن دوران با استناد، به اسناد و نقشه‌ها در معرض دید قرار گرفته است.

د- تالار بصیرت: در این بخش از موزه، اسناد و مدارک مربوط به تعرّضات مرزی عراق به خاک مقدس جمهوری­اسلامی ایران، از ابتدای پیروزی انقلاب تا شروع رسمی­جنگ (سی و‌یکم شهریورماه ۱۳۵۹) به نمایش گذاشته شده است.

هـ-  ماکت بزرگ عملیات کربلای پنج: ماکت این عملیات – که در دی­ماه ۱۳۶۵در منطقه­ی عمومی شلمچه علیه نیروهای متجاوز عراقی صورت­گرفت – در زمینی به مساحت یک هکتار شامل منطقه­ی خودی،آب گرفتگی بوبیان، بین نیروهای خودی ودشمن، استحکامات و موانع خط دفاعی دشمن ساخته شده است. در محل ماکت که مطابق باواقعیت‌های جبهه طراحی­شده، اصواتی متناسب از هر قسمت شنیده می‌شود.نمایش موانع پیچیده­ی دشمن شامل مید‌ان­های مین، انواع سیم خاردار و کانال‌ها از ویژگی‌های  این ماکت است.

و مزار شهدا: در  این قسمت مشخصات هشت­هزار شهید استان­های کرمان، و سیستان­و بلوچستان شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر و نام مادر، درج شده است.

ساختمان اصلی موزه سه طبقه است و تالاری را که به سالن مرکزی ختم می‌شود در خود جای داده است و با ارائه­ی اسناد و مدارک بر جلوه‌های گوناگون دفاع مقدس، تأکید شده است. از قسمت‌های دیگر موزه می‌توان به سالن­آمفی تئاتر، نمازخانه و مرکز اسناد اشاره کرد.