مهندس پرویز شهریاری کرمانی، ریاضیدان ومورخ و مترجم معروف، یکی از چهرههای فرهنگی برجسته دیار کریمان است.
وی در آذرماه سال ۱۳۰۵ش. در محلهی دولتخانه کرمان، در یک خانواده کشاورز و کم درآمد دیده به جهان گشود. در سال ۱۳۱۷ش. در حالی که بیش از دوازده سال از سن وی نمیگذشت، پدرش دار فانی را بدرود گفت و مادرش گلستان شهریاری سرپرستی وی و سایر افراد خانواده را به عهده گرفت و از آنجا که از وضع مالی مناسبی برخوردار نبود، برای تأمین هزینههای زندگی و ادامه تحصیل فرزندان خود فعالیت بیدریغی را آغاز نمود.
وی علاوه بر کارهای کارگری متفرقهای که انجام میداد، در یک کارخانه نخ ریسی نیز مشغول کار شد و با دریافت دستمزد، قسمتی از هزینههای خانواده را تأمین مینمود. پرویز شهریاری و برادرش هم ضمن تحصیل، در ایام تعطیلات تابستان به کارهای کارگری دیگری به همین منظور مشغول میشدند.
مهندس پرویز شهریاری تحصیلات ابتدایی را در دبستان کاویانی و دوره متوسطه را در دبیرستان ایرانشهر و در دانشسرای مقدماتی پسران کرمان به پایان رسانید و در سال ۱۳۲۳ش. فارغ التحصیل گردید و چون شاگرد ممتاز شد، با هزینه دولت برای ادامه تحصیل راهی تهران گردید. وی به منظور دریافت مدرک دیپلم کامل متوسطه، در رشته ادبیات در دانشکده ادبیات تهران به ادامه تحصیل پرداخت و مدرک دیپلم کامل گرفت. ایشان در سال ۱۳۲۴ش. در دانشکده علوم تهران و در رشتهی ریاضی مشغول تحصیل شد و ضمناً در ساعات فراغت در بعضی از مدارس و دانشکدههای تهران به امر تدریس پرداخت. وی همچنین زبانهای روسی و فرانسه را فرا گرفت و در سال ۱۳۳۲ش. به اخذ مدرک لیسانس در رشته ریاضی از دانشکده علوم و مدرک لیسانس در رشته ادبیات از دانشسرای عالی نایل گردید.
پس از تحصیل در وزارت آموزش و پرورش استخدام شد و برای تدریس در دبیرستانهای شیراز رهسپار آن شهر گردید. پس از مدتی به تهران مراجعت نمود و در سالهای ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳ در دانشکده فنی دانشگاه تهران و دانشسرای عالی شبانه روزی به امر تدریس پرداخت.
وی از سال ۱۳۴۷ تا سال ۱۳۵۴ سرپرستی دفتر ترویح علوم وزارت آموزش عالی را عهدهدار بود و ضمن تدریس در مدارس و مؤسسات آموزش عالی، به منظور گسترش و تعمیم فرهنگ، اقدام به تأسیس مؤسسات آموزشی چندی در تهران و بعضی از دیگر نقاط کشور نمود، از جمله تأسیس دبیرستان پسرانه خوارزمی و دبیرستان دخترانه مرجان در تهران و مدرسه عالی علمی در اراک.
ایشان علاوه بر کتابهایی که در زمینه ریاضیات برای تدریس در دبیرستانها و مراکز آموزش عالی تدوین نموده، آثاری از زبانهای فرانسه و روسی به فارسی ترجمه کرده است، از جمله: ترجمه کتاب تاریخ حساب رنه تاتون، جنبش مزدکیان، فرهنگ اصطلاحات علمیو فنی، فلسفه، اخلاق و ریاضیات، حقیقتهایی درباره افغانستان، اخلاق و انسان، آموزش ریاضی، سرگذشت حرکت نظریه نسبیت در مسئلهها اندیشههای ریاضی امیرکبیر و غیاثالدین جمشید کاشانی از ریاضیدانان نامی ایران و آثار ارزشمند دیگری که مجموع آنها به متجاوز از دویست اثر اعم از تألیف و ترجمه میباشد. او با چند نشریه معتبر نیز در دوران زندگی فعالیت داشته، از جمله مجلههای علمی و فنی، آشتی با ریاضیات، چیستان و حدود هزار مقاله در زمینههای مختلف خصوصاً ریاضیات به رشته تحریر در آورده است. استاد مهندس پرویز شهریاری آثاری هم در دست تألیف و ترجمه دارد، از جمله کتاب «در جستجوی هماهنگی درباره اخترشناسی»، تألیف گاهشمار ریاضیات و تلاش برای تنظیم فرهنگ ریاضی که شامل تاریخ فلسفه کاربرد ریاضیات هم هست.
به پاس خدمات علمیو فرهنگی استاد مهندس پرویز شهریاری، انجمن مفاخر فرهنگی ایران طی مراسمیدر امردادماه سال ۱۳۸۱ ش. از وی تجلیل به عمل آورد.
در سال ۱۳۸۳ش. نیز جلسهای به همین منظور در دانشگاه شهید باهنر کرمان تشکیل گردید و از استاد پرویز شهریاری تجلیل شد.
ضمناً در سال ۱۳۸۴، در همایش ملی که در آن از بیش از سی تن از شخصیت علمی و هنری سراسر کشور با عنوان چهرههای ماندگار در سالن همایش صدا و سیما برگزار گردید، از استاد پرویز شهریاری هم تجلیل به عمل آمد.همچنین روز جمعه ۱۱ آذرماه ۱۳۸۴ در جلسهای که از سوی انجمن زرتشتیان کرمان با حضور گروهی از اهالی و نویسندگان و اساتید دانشگاه در محل باغچه بوداقآباد تشکیل شد، ضمن سخنرانیهایی که درباره مقام علمیاستاد پرویز شهریاری کرمانی، ریاضیدان و مترجم و نویسنده نامدار و زبردست ایران شد، از طرف بخش ریاضی دانشگاه شهید باهنر، لوح یادبودی به استاد پرویز شهریاری اهداء و متن لوح توسط پروفسور رجبعلی پور استاد دانشگاه قرائت گردید.
از طرف انجمن زرتشتیان کرمان هم لوح تقدیر و تابلوی زیبایی که فرهنگ و هنر باستان در آن موج میزد، به استاد شهریاری اهداء و بدین وسیله از وی تجلیل به عمل آمد. در سال ۱۳۷۸ش. کتابی با عنوان «نگاهی به تاریخ ریاضیات در ایران» توسط آقای مهندس پرویز شهریاری تألیف و انتشار یافته است.موفقیت استاد مهندس پرویز شهریاری را در امر تألیف و نشر آثاری بیشتر به منظور گسترش و تعمیم فرهنگ و تنویر افشار عمومی آرزو میکنیم.از بزرگی های این معلم فرزانه همین بس که آیت الله حقیقی شخصا برای شرکت در مراسم بزرگداشت ایشان و ایراد سخن در دانشگاه کرمان با اینجانب (گلابزاده) تماس گرفتند و ضمن شرکت، در باب شخصیت این معلم فرزانه زرتشتی سخنان مبسوطی ایراد کردند.