مجموعهی گنجعلیخان [میدانوبازار۱۰۰۵- مدرسه۱۰۰۷-آبانبار۱۰۱۹– حمام۱۰۲۰هجری قمری]
این مجموعه شامل میدان، حمام، آبانبار، مدرسه، مسجد، ضرابخانه و بازار است که در نوع خود کم نظیر و شاید بینظیر است. در هریک از این بناها، ظرایفی به کار رفته که هر کدام ارزشی جداگانه دارد. وجود سنگ نوشتهی سردر ورودی حمام به خط میرعماد، دو عدد سنگ صورتی رنگ در قسمت شرقی و غربی حمام که طلوع و غروب خورشید را برای آگاهی نمازگزاران نشان میداده،همچنین وجود سُربهایی که به دستور گنجعلیخان، در کف آبانبار به کار رفته بود تادر تابستان، آب خنک بماند، و… از جمله ویژگیهای خاص این مجموعه به شمار میرود.
مجموعهی ابراهیمخان [ورودی خیابان گنجعلیخان (سال۱۲۴۰- ۱۲۱۸هجری قمری)]
بانی این مجموعه، ابراهیم خان ظهیرالدوله از حکام دوران پادشاهی فتحعلی شاه است. این مجموعه از بازار، حمام، آب انبار، مدرسه و خانهی مدرّسیا خلوت، تشکیل شده و در ساختآن تا حدود زیادی از فضاهای معماری عصر صفویه الهام گرفته شده است. مجموعه ابراهیمخان یکی از ارزشمندترین مجموعهها و زیباترین آثار تاریخی کرمان است.
مجموعهی وکیل [دورهی قاجاریه]
محمداسماعیلخان نوری اسفندیاری، ملقب به «وکیلالملک» از سال۱۲۷۵هجریقمری بر کرمان حکومت کرد و در زمان فرمانروایی خویش، بناهای زیادی در کرمان ساخت که از آن جمله، مجموعهی وکیل است که در سال۱۲۸۲هجریقمری به دستور وی و پسرش مرتضیقلیخان «وکیلالملکثانی» اینمجموعه ساختهشد که شامل بازار، حمام، کاروانسرا و مسجد است.
حمام وکیل، درسال۱۲۸۰هجری قمری به شکل بسیار جالب وباشکوه و با اسلوب مهندسی _ معماری عصر قاجار بنا شده و از کف تا دیوار آن کاشیکاری است. این بنا در سالهای اخیر تغییر کاربری داده و به چایخانهی سنتی تبدیل شده است. بازار وکیل، مطابق الگوی بازارهای ایرانی دراز وکشیده ساختهشده و هر صنف در بخش خاصی از آن قرار داشتهاند. کاروانسرای وکیل، در بازار وکیل واقع شده و بزرگترین کاروانسرای کرمان محسوب میشود. این بنا دو طبقه و دارای بادگیرهای زیبای استوانهای است.
مجموعه حاج آقا علی [ دورهی قاجاریه ]
این مجموعه در نزدیکی مجموعهی ابراهیم خان و در اواخر قرن سیزدهم هجری ساخته شده و شامل مسجد، آب انبار، کاروان سرا و بازار است. مسجد حاج آقاعلی با الهام از مسجد وکیل شیراز بنا شده و دارای چهل ستون سنگییکنواخت است. این مجموعه را حاج آقاعلی، مشهور به زعیم الدوله، ساخته است. خانهی حاج آقا علی در رفسنجان نیز شکوه معماری گذشته را به تماشا میگذارد.