دکتر فرهاد ناظرزاده

آیت‌الله حاج شیخ عباس حقیقی
23 می 2018
حجت الاسلام والمسلمین حاج سید یحیی جعفری
23 می 2018

دکتر فرهاد ناظرزاده

دکتر فرهاد ناظرزاده کرمانی در سال ۱۳۲۶ش. در تهران پا به عرصه‌ی وجود گذاشت، پدرش دکتر احمد ناظرزاده‌ کرمانی از جمله نویسندگان و شاعران بلند آوازه‌ی کرمان بود و مادرش بانو فرح‌انگیز هرمزی، لیسانسیه زبان و علوم تربیتی و متجاوز‌ از سی‌سال‌سمت دبیری و ریاست دبیرستان‌های مختلف را در کرمان و تهران را عهده‌دار بود.

دکتر فرهاد ناظرزاده کرمانی در چنین خانواده فرهنگی و ادب پرور رشد و نمو یافت. تحصیلات دوران ابتدایی را در دبستان جهان تربیت تهران آغاز و در سال ۱۳۳۲ش. به پایان رسانید و در دبیرستان دارالفنون ادامه تحصیل داد و در سال ۱۳۳۸ به اخذ مدرک دیپلم ادبی نایل گردید.

وی در سال ۱۳۴۴ در دانشگاه تهران، در رشته ادبیات و علوم اجتماعی و در سال ۱۳۴۵ در دانشکده هنرهای دراماتیک، در رشته ادبیات نمایشی به تحصیل پرداخت و موفق به اخذ مدرک کارشناسی ادبیات و علوم اجتماعی گردید.

در سال ۱۳۴۸ به خدمت سربازی رفت و پس از پایان خدمت سربازی در سال ۱۳۵۰ به فرانسه مسافرت و در مؤسسه‌ی مطالعات عالی وابسته به دانشگاه «سوربن» فرانسه به مدت ۱۴ ماه به منظور آشنایی آغازینه با تئاثر فرانسه و امور مربوطه به مطالعه پرداخت.

در سال ۱۳۵۱ برای ادامه تحصیل عازم آمریکا شد و در دانشگاه ایالتی «اکرون – اوهایو» در رشته هنرهای تئاتر و ضمناً در دانشگاه خصوصی «سانتاکلارا» کالیفرنیا در رشته تاریخ و در دانشگاه خصوصی «اسکرانتون – پنسیلوانیا» در رشته اقتصاد و مدیریت بازرگانی به ادامه تحصیل پرداخت و در سال ۱۳۵۳ به دریافت مدرک فوق لیسانس در رشته اقتصاد و مدیریت بازرگانی از دانشگاه اسکرانتون پنسیلوانیا نایل آمد.

در سال ۱۳۵۵ تحصیل در دانشگاه ایالتی دولتی «یولین کربن – اوهایو» در پردیس هنرهای کلامی – دانشکده‌ی وسایل ارتباط جمعی- رادیو تلویزیون، سینما، تئاتر گروه آموزشی سینما، تئاتر ادامه تحصیل داده و در سال ۱۳۵۶ به دریافت مدرک دکترا در رشته سینما تئاتر با تمرکز بر نمایش نویسی توفیق حاصل نمود و به تدریس در دوره‌های فوق لیسانس صدا و سیما و نیز دانشکده هنرهای دراماتیک تهران مشغول شد.

در سال ۱۳۵۸ به ریاست دانشگاه هنر منصوب شد و طرح تأسیس دانشگاه هنر از مجموعه‌ای از دانشکده‌ها و مؤسسات فرهنگی را به شورای انقلاب فرهنگی تقدیم نمود. درسال ۱۳۶۳ به عضویت هیئت علمی دانشگاه تهران در آمد و مدیریت گروه تئاتر این دانشگاه را به عهده گرفت و همکاری با گروه هنرهای نمایشی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران را آغاز نمود و تا سال ۱۳۶۵ بیش از یک صد دانشجو از دانشجویان دوره‌های پیش از انقلاب به مدیریت ایشان دانش آموخته گردیدند.

وی در سال ۱۳۶۸ به راه‌اندازی دانشکده هنر کرمان کمک کرد و در سال ۱۳۷۲ دوره کارشناسی ارشد دانشکده هنر و معماری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران را بنیان نهاد. او در سال ۱۳۷۷ به سرپرستی تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد هنرهای نمایشی در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران برگزیده شد.

دکتر فرهاد ناظرزاده به پاس خدمات علمی و فرهنگی که در سمت‌های مختلف رشته تحصیلی و تدریس خود انجام داده، از سال ۱۳۷۹ تا سال ۱۳۷۸ بیش از دوازده مرتبه در جلسات نکوداشتی که برای تقدیر از فرهیختگان صحنه‌های فرهنگ و هنر و ادب در دانشگاه‌های مختلف کشور، از جمله دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه تهران، دانشگاه همدان و دانشگاه کرمان تشکیل شده، مورد تقدیر و اخذ لوح و جایزه قرار گرفته است.

وی در طول مدت ۲۱ سال خدمت خود در دانشگاه‌ها و مؤسسات عالی کشور، حدود دویست دانشنامه در جایگاه استاد راهنمای دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا در رشته مربوطه همکاری داشته است، همچنین تا کنون بیست نمایشنامه نوشته و آثار مکتوب او در دو زمینه پدید آمده‌اند.

آثار خلاقه، شامل: نمایشنامه‌ها و آثار تحقیقی مقاله‌ها و کتاب‌های علمی و درسی و بیش از پنجاه نمایشنامه خارجی را به فارسی ترجمه کرده و نیز بیش از شانزده کتاب درسی و چند جلد کتاب دیگر از جمله: آشنایی با هنر نمایش در مصر، تی. اس. لیوت، نمایشنامه منظوم و مذهبی، پیشتازی گری و تجربه باوری در ادبیات نمایشی (۲ جلد) گزاره گرایی یا اکسپرسیونیسم در ادبیات نمایشی، درآمدی بر نمایشنامه نویسی (۴ جلد) در زمینه‌های تئاتر و نمایشنامه نویسی به رشته تحریر در آورده است، و پنجاه مقاله تحقیقی نوشته و به چاپ رسانیده است.

شایان ذکر است دکتر فرهاد ناظرزاده کرمانی، ضمن ادامه خدمات فرهنگی، در خصوص چاپ آثار شادروان دکتر احمد ناظرزاده کرمانی، اقدام و تاکنون سه جلد آثار ایشان را تحت عنوان «دیوان اشعار مذهبی»، « تحلیل دیوان و شرح حال عمادالدین فقیه کرمانی» ، و «مجموعه‌ای از اشعار» آن زنده یاد را به چاپ رسانیده است.